پاسخ به یک شبهه قرآنی
جمعه, ۶ آذر ۱۳۹۴، ۰۶:۴۵ ب.ظ
قرآن در تقسیمی مردم در قیامت را به سه گروه تقسیم کرده است: 1. أَصْحَابُ الْمَیْمَنَةِ 2.أَصحْابُ المْشْئمَةِ 3. السَّابِقُونَ. و در جایی دیگر مردم را به دو دسته تقسیم کرده است. آیا تناقض در قرآن نیست؟
در قرآن کریم سوره مبارکه واقعه آیه 7 آمده است که در روز قیامت مردم سه دسته میشوند، اما در سوره مبارکه بلد آیات 18-19 و سوره مبارکه زلزال آیات 6-7 تنها دو گروه را بر میشمرد.آیا این تناقض نیست؟ آیا این آیات با یکدیگر قابل جمع هستند؟
قرآن، مردم در قیامت را به گروههایی تقسیم کرده است. در یکی از اینها، مردم را به سه دسته تقسیم کرده است: «وَ کُنتُمْ أَزْوَاجًا ثَلَاثَةً * فَأَصْحَابُ الْمَیْمَنَةِ مَا أَصحْابُ الْمَیْمَنَةِ * وَ أَصحْابُ المْشْئمَةِ مَا أَصحْابُ المْشْئمَةِ * وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ * أُوْلَئکَ الْمُقَرَّبُونَ»
کلمه « أَزْوَاجًا» در این آیه به معنای صنف و گروه میباشد. «فَأَصْحَابُ الْمَیْمَنَةِ ... وَ أَصحْابُ المْشْئمَةِ » کلمه «میمنة» از ماده «یمن» است که مقابل شوم به کار میرود و معنایى بر خلاف آن دارد، پس «اصحاب میمنه» اصحاب و دارندگان یمن و سعادتاند، و در مقابل آنان، «اصحاب مشئمه» هستند، که اصحاب و دارندگان شقاوت میباشند. البته برخی از مفسران این احتمال را دادهاند که منظور از میمنه و مشئمه، دست راست و دست چپ باشد که در آخرت به عنوان نماد، نامه اعمال افراد خوب را به دست راست آنها و نامه اعمال انسانهای بد را به دست چپ آنها میدهند.
«وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ» این گروه با اینکه مقدم بر دو گروه دیگر است و بالاتر از آنها قرار دارد، در انتها ذکر شده؛ زیرا در ادامه این آیات، اوصاف بسیاری برای اینان ذکر شده است و چون توصیف دو گروه اول کوتاه است، آندو را در بیان، مقدم بر این گروه کرده است. در این تعبیر خداوند سابقون را به خود سابقون تفسیر کرده است و به نظر بهترین تفسیر برای اینها، همان تفسیر به اسمشان است؛ لذا دو بار این کلمه تکرار شده است.
اما در باب معنای السابقون، مطالبی در تفاسیر ذکر شده که شباهتهای بسیاری به یکدیگر دارند و میتوان گفت در نوع تعبیر متفاوت هستند: «در قرآن کریم آیهاى که صلاحیت تفسیر سابقون اول را داشته باشد آیه شریفه «مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَیْراتِ بِإِذْنِ اللَّهِ» و آیه شریفه «لِکُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّیها فَاسْتَبِقُوا الْخَیْراتِ» و آیه شریفه «أُولئِکَ یُسارِعُونَ فِی الْخَیْراتِ وَ هُمْ لَها سابِقُونَ» است که از این آیات به دست مىآید مراد از سابقون، کسانى هستند که در خیرات سبقت مىگیرند، و قهرا وقتى به اعمال خیر سبقت مىگیرند، به مغفرت و رحمتى هم که در ازاى آن اعمال هست سبقت گرفتهاند». «سابقون کسانى هستند که نه تنها در ایمان پیشگاماند، که در اعمال خیر و صفات و اخلاق انسانى نیز پیش قدم هستند، آنها اسوه مردم، و امام و پیشواى خلق میباشند، و به همین دلیل مقربان درگاه خداوند هستند». «وَ السَّابِقُونَ مخلصینی هستند که در راه آنچه خداوند به آن فرا خوانده پیشی میگیرند و غبار را در کسب رضایت الهی از دل پاک میکنند».
با این توضیحات بر تفسیر السابقون، به دست میآید که:
1. السابقون همان درستکاران هستند و میتوانند در درون معنای لغوی میمنه قرار گیرند. البته در همان گروه، بالاتر از دیگران بوده و قرب و منزلت بالاتری دارند. قرآن اینان را به این جهت به سه گروه تقسیم کرده است که خواسته تفصیلاتی را برای السابقون ذکر کند. در واقع اصحاب میمنه و سعادتمندان به دو گروه سابقون و غیر سابقون تقسیم میشود که معنای لغوی میمنه هر دو گروه را شامل میشود که البته در اینجا به جهت ذکر سابقون، اصحاب میمنه را به غیر سابقون تفسیر میکنیم.
2. بنابراین، این تقسیم با تقسیمات دیگری که پیرامون همین افراد وجود دارد، منافاتی ندارد؛ برای نمونه ممکن است اصحاب مشئمه نیز به گروههایی تقسیم شوند و آن گروهها نیز به گروههای دیگر و آن تقسیمها هیچکدام با این تقسیم منافات ندارد. همچنین ممکن است تنها اصحاب میمنه و مشئمه ذکر شوند و سابقون و غیر سابقون نیکوکار را در معنای میمنه قصد کرده باشیم؛ لذا در قرآن میبینیم در برخی از آیات تنها این دو گروه را به صورت کلی مورد بررسی قرار داده است: «أُوْلَئکَ أَصحْابُ المْیْمَنَةِ * وَ الَّذِینَ کَفَرُواْ بِایَاتِنَا هُمْ أَصْحَابُ الْمَشْمَةِ».
خلاصه جواب:
قرآن در تقسیمی مردم در قیامت را به سه گروه تقسیم کرده است: 1. أَصْحَابُ الْمَیْمَنَةِ 2.أَصحْابُ المْشْئمَةِ 3. السَّابِقُونَ. اصحاب میمنه به معنای درستکاران و نیکوکاران است و منظور از "سابقون" کسانی است که به عمل خیر و درستی پیشی میگیرند. بنابر این "السابقون" در درون معنای لغوی "میمنه" قرار دارد.
قرآن اینان را به این جهت به سه گروه تقسیم کرد تا تفصیلاتی را برای السابقون ذکر کند؛ لذا این تقسیم با تقسیمات دیگری که پیرامون همین افراد وجود دارد، منافاتی ندارد؛ برای نمونه ممکن است اصحاب "مشئمه" نیز به گروههایی تقسیم شوند و آن گروهها نیز به گروههای دیگر. همچنین ممکن است تنها اصحاب "میمنه و مشئمه" ذکر شوند و سابقون و غیر سابقون نیکوکار را در معنای "میمنه" قصد کرده باشیم که در قرآن نیز این تقسیم ذکر شده است.
- ۹۴/۰۹/۰۶